Środa, 15 lipca 2020 Imieniny obchodzą: Henryk, Włodzimierz, Bonawentura
Szukaj:

Kategoria: Programy i granty - aktualności

Unia promuje najlepszych

 

Trzech najlepszych uczestników kursów: barmańskiego, zdobnictwa cukierniczego i carvingu - przeprowadzonych w ramach projektu pn.: „Profesjonalista na rynku gastronomicznym” - odbyło 4-tygodniowe praktyki zawodowe. Miesięczna praktyka przewidziana w projekcie jest formą nagrody za frekwencję, aktywność i najlepiej zdany egzamin z każdego rodzaju kursu. Po zakończeniu praktyki uczniowie otrzymali referencje do pracy. Poniżej przedstawiamy krótki reportaż napisany przez praktykantów:


W okresie 26.07 - 20.08.2010 roku odbyliśmy praktyki zawodowe w ramach projektu "Profesjonalista na Rynku Gastronomicznym". Praktyka miała miejsce w hotelu "Przedwiośnie" koło Kielc.
Zintegrowanie się z zespołem nie zajęło nam wiele czasu, gdyż okazało się, że kadra jest nie tylko zgrana, ale i bardzo sympatyczna. Zostaliśmy przydzieleni na odpowiednie stanowiska (Małgorzata Kałużna - młodszy kucharz ze specjalnością carvingu, Lucyna Klag - cukiernik, Bartłomiej Mos - barman) i zaczęliśmy pracę. W razie jakichkolwiek wątpliwości zawsze mogliśmy poprosić o pomoc bardziej doświadczonych pracowników, co też robiliśmy :)
W czasie praktyki uczestniczyliśmy w szeregu ciekawych szkoleń, poznaliśmy kilku doświadczonych kucharzy i mogliśmy podpatrzeć ich w czasie pracy. Otrzymaliśmy od nich "garść dobrych rad" i... kilka ciekawych receptur :)
Z żalem musieliśmy stwierdzić, że ten miesiąc skończył się zdecydowanie za szybko. Trudno było rozstać się z nowymi przyjaciółmi, którzy okazali nam tyle życzliwości. Wracaliśmy do domu bogatsi nie tylko o nowe umiejętności, ale też z pięknymi wspomnieniami.

 

Autorzy:
Małgorzata Kałużna
Lucyna Klag
Bartłomiej Mos
 

 

***

 

Projekt pn.: „Profesjonalista na rynku gastronomicznym” realizowany jest w ramach Działania 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki oraz współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.

Autor: - Dodano: 2010-10-12 09:52:49